3-7 Herbal Hill

Clerkenwell, London ECIR

The maximising of a tight inner city brownfield site with great potential, the design of the Guardian Building provided 3750 sqm of contemporary office space and staff facilities for the newspaper group.

The brief required the resolution of a number of complex issues arising from this urban infill. The client’s programme necessitated an innovative and flexible approach from the design team.

Much attention was paid to rigid planning controls, rights of light issues, party wall matters and the proximity of adjacent buildings in respect to spread of fire, with accommodation arranged over basement, lower ground, ground and four upper floors.

The project completed in 2004, was originally occupied by The Guardian newspaper prior to their relocation to King’s Cross.

Related Projects