HSBC Bank

Guildford, Surrey GU1

Completion: 2011

Client: HSBC

 

The Team:

Sean Collins

 

Jonathan Keysell

As part of HSBC’s programme to relocate its global fleet of branches, CGL designed its new store in Guildford.

The existing store needed enlarging and upgrading to suit the increased customer footfall, so a new store was sited on an adjacent street, previously occupied by a large toy outlet.

The unit consisted of a slim ground floor with minimal shop frontage, and a much larger first floor stretching over the neighbouring units. CGL’s design was aimed at increasing the street presence of the unit and maximizing the views into and from the store by replacing the glazing throughout and substituting the solid brick corner of the building with glass. Through extensive discussion with the local authority due to its conservation area setting, CGL achieved their goal and the branch now acts as a focal point on an otherwise secondary town centre street.

Internally, all possible customer services are catered for in distinct zones. By the addition of escalators through a new elliptical void, exposed ceilings, glazed screens and large graphic walls, CGL have created an innovative, open and easily navigated space exploiting the generous existing site which gives the customer a new and exciting environment in which to bank.

The new store was a showcase for the bank’s latest design concepts, has been hugely successful with customers and staff alike, and became a high-profile flagship store for the bank’s worldwide rollout.

Related Projects